05jun

Iako su nam danas mnogo više nego ranije dostupne informacije o zdravim namirnicama pitanje je da li nam to više pomaže – ili odmaže.

Često se događa da mediji neku namirnicu nedeljama promovišu kao najbolji antioksidans, ili sagorevač masti.. a onda se odjednom „vrati u zaborav“ jer se pojavila neka nova namirnica „još bolja od nje“.

I tako, dok se rafovi prodavnica pune i prazne, mi ostajemo zbunjeni nad gomilom tekstova koji nas šalju u svim pravcima i na kraju vraćaju – na početak.

DOBAR NAČIN DA IZAĐEMO IZ ZAČARANOG KRUGA JESTE DA RAZUMEMO SUŠTINU – ŠTA JEDNU NAMIRNICU ČINI ZDRAVOM, A ONDA JE LAKO OTIĆI U NABAVKU.

1.Sadržaj enzima

Enzimi su produkti organizma koji razlažu hranu. Od njih zavisi brzina metabolizma i nahranjenost (zdravlje) naše krvi tj celog organizma. Činjenica je da se enzimi sa godinama troše i slabe , ali isto tako i da na to možemo uticati! Kako? – pa unošenjem namirnica koje ishranjuju naše enzime i produžavaju im životni vek.

Na prvom mestu to je sveže voće i povrće. Svaki plod ima svoje benefite i zato bez opterećenja uvek možemo birati ono čiji ukus jednostavno volimo i čija nam cena odgovara.I tek tako, prva stavka u izboru namirnica je završena.

2. Sadržaj aminokiselina

Da bismo imali zdrave mišiće, kosti, kožu, bela krvna zrnca, hormone, prenos holesterola itd.. svakoga dana treba da unesemo 20 različitih aminokiselina. Sve one zajedno u našem organizmu grade protein.

Dakle, drugu stavku u nabavci treba da čine izvori aminokiselina: sveža, prirodno gajena riba i nemasno meso ili integralni pirinač, raž, grašak, pasulj, sočivo, šećerac, bundeva, zeleno lisnato povrće..uz poneku algu, klicei proizvode od soje…

3. Sadržaj dobrih masti

Zasićene masti koje se nalaze u životinjskim produktima naš organizam proizvodi i sam i zato njihov unos uopšte nije potreban. Međutim, postoji vrsta masti neophodna za zdravo metaboličko funkcionisanje koje moramo unositi ishranom. I zato, sadržaj potrošačke korpe redovno treba obogatiti lanenim, maslinovim, i uljem od kikirikija, ili u ishranu uvesti konopljin protein u prahu, sirovi kokosov ili kikiriki maslac…

 

 

NA KRAJU, SVE SE SVODI NA JEDNOSTAVNOST. NAMIRNICE KOJE SE U NAŠIM DOMOVIMA KORISTE GENERACIJAMA I DALJE SU DOVOLJNI IZVORI ZDRAVE

ISHRANE.

Uz malo mašte, biranjem namirnica iz ove tri kategorije svaki dan možemo imati ukusne i raznovrsne obroke i užine koji će doprineti našem zdravlju, vitalnosti i lepoti.

Spisak za kupovinu više ne moraju da nam „prave“ prolazni tekstovi, sada to možemo  sami – lako i po razumnoj ceni.

Ostavite odgovor