Psihosomatika

„Psihosomatikom“ u našem Centru sam nazvala i tu sublimirala sve aspekte rada na emocionalnim uzrocima gojaznosti, ali i sve ostale tehnike koje menjaju odnos prema sebi nevezano za hranu: razgrađivanju ograničavajućih uverenja, antitrauma programe, laku hipnozu, porodične konstalacije kroz rad 1 na 1 .. (više u Biografiji)

Danas sa ponosom ističem da je ukrštanje tih različitih metoda i tehnika dovelo do potpunih životnih transformacija, rešavanja teških porodičnih i partnerskih odnosa, pronalaska svoje pozicije u odnosu na posao, novac, zdravlje, izgled…isceljivanje prošlosti i kreiranje budućnosti.

Ovo je, bez sumnje, najznačajniji deo mog rada i u osnovi je svih rezultata kada je u pitanju ishrana ali i postizanje psiho –fitičko – emocionalno – energetskog balansa.

Kako funkcioniše „psihosomatika“?

Odnos prema sebi, drugim ljudima, konfliktima, autoritetima, i slično se kreira još u detinjstvu. Posledice nosimo kroz odrastanje i to se ogleda u naprimer potisikivanju osećanja, prećutkivanju, povlačenju, osećaju krivice, samodestruktivnom ili agresivnom ponašanju, nesigurnosti..donošenju odluka iz pozicije „bežanja od nečega“ umesto „idem ka nečemu“ i slično.

Psihosomatske tehnike kombinuju znanja iz medicine koja se bave proučavanjem ljudskog mozga, načinom na koji on spaja različite emocije u reakcije i memoriše ih. Tako naše ponašanje postaje predvidivo, i mi zapravo, vodeći se njime u sadašnjosti i u budućnosti se ponašamo identično kao u prošlosti…. Praktično, budućnost kreiramo merama prošlosti. Zato nam se i dešavaju „začarani krugovi“. Mi ih pravimo.

Promena našeg ponašanja menja našu budućnost.

To je suština – to radimo.

Kako izgleda procedura?

Sve zapravo počinje sa prvim kontaktom. Najčešće ljudi dolaze misleći da imaju problem sa hranom, ne shvatajući da se tako zapravo manifestuju mnogo bitniji problemi smešteni duboko u strukturama naše ličnosti.

Moj prvi zadatak je da uvidim o čemu je reč, u čemu mi pomažu upitnici koji se popunjavaju i različite dijagnostičke metode koje primenjujem, a onda da zaključke podelim i dokumentujem sa osobom preko puta.

Nadalje se dogovaramo o daljim susretima. Koje će se tehnike koristiti i u kom momentu nije nešto što podleže bilo kakvim regulativama niti pravilima.

U hodu posežem za tehnikama koje su potrebe za što efikasnije i brže rezultate, pri tome vodeći računa o tipu ličnosti i onome šta je njoj prijemčivo, prihvatljivo i blisko.

Kome je namenjena psihosomatika?

  • Svima, koji imaju bilo koje obolenje, jer sve polazi iz glave i – duše.
  • Svima, koji su svesni da jedu nešto što nije dobro za njih a ne znaju zašto to rade, iznova i iznova, posle svake dijete.
  • Svima, koji kada sagledaju svoj život osećaju da nisu na mestu gde su želeli da budu ili trebali da budu.
  • Svima koje razaraju nerešeni odnosi.
  • Svima koji su se umorili od osećaja krivice.
  • Svima koji se osećaju zaglavljenim u sopstvenom životu ili koži.
  • Svima koji sebi žele budućnost po meri svoje sreće.
  • Svima.

Iskustva iz prakse iz domena psihosomatike mogu se pročiati u pričama iz ordinacije.

potpis