21jan

Kinezi već hiljadama godina na čudesan način otkrivaju tajne ljudskog zdravlja, a zapravo, njihova filozofija počiva na jednostavnosti: ZDRAVLJE JE BALANS.

Oduzimanje i davanje, toplo i hladno, spolja i iznutra, duša i telo, YIN i YANG…ukoliko su u ravnoteži mi smo baš dobro, a ukoliko nije, oni jednostavno kažu – jedi pirinač!

Ova žitarica u kineskoj kulturi ima posebno mesto. Ona nije samo hrana, mnogo je više od toga, ona je – moćno sredstvo uspostavljanja sveukupne ravnoteže.

Kako?

-Pirinač je jedina biljka koja raste iz vode („noge u vodi, a glava na Suncu“) i kao takva nas drži u sredini, između, u ravnoteži. Sunce je vatra, toplo, i predstavlja pokret uspinjanja, voda je hladna i predstavlja pokret naniže.

– Ima neutralan ukus, ni sladak ni slan – baš na sredini. To dalje znači da ne podiže i ne spušta ni YIN ni YANG ulaznu energiju.
-Pirinač je jedina žitarica savršenog oblika koji u sebi sadrži YIN i YANG deo, nije kupast kao heljda, nema brazdu kao pšenica, ječam i raž..niti tačku u sredini kao proso…

I sa nutritivne strane pirinač postiže sve što je potrebno zdravom organizmu da funkcioniše, a neuravnoteženom da poboljša svoje stanje:

Prvo, on je polisaharid što znači da ne zahteva angažovanje pankreasa (insulina) što dalje umiruje hormone hipofize (ACTH) i nadbubrega (ADRENALIN i KORTIZOL)

Drugo, po sastavu je oko 70 % složeni ugljeni hidrat – glavna energija potrebna za funkcionisanje naša dva najznačajnija organa: mozak i srce.

Treće, sadrži kompleks vitamina B, minerale, vodu i vlakna i zadovoljava najbitnije dnevne potrebe kao cela paleta drugih namirnica.

Takođe, Kinezi smatraju da je jedan od najopasnijih patogenih faktora koji mogu da deluju na naš organizam – vlaga.
Tako možda jedna od najzanimljivijih stvari vezanih za lekovito dejstvo pirinča leži u njegovom svojstvu da vezuje višak vode, upija vlagu.

Ko zna na koji način su naše kafandžije došle do istog zaključka  ali eto, na crvenim kariranim stolnjacima u slanicima se često nalazi nekoliko zrna pirinča zbog kojih sama so ostaje suva i slanik „otpušen“.

Pa eto, nije baš da Kinezi znaju sve, a mi ništa 
..

Ostavite odgovor