21jan

Imala sam klijentkinju u ranim tridesetim , došla je prilično usplahirena i uplašena za svoje zdravlje. Saznala sam da je u kratkom vremenskom periodu nekoliko puta pala u nesvest. Uradila je sve moguće analize od krvne slike do hormona, dva puta snimala glavu…I dok su svi rezultati bili odlični- ona je još jednom završila na asfaltu jedne beogradske ulice.

Posle toga smo se srele.

Tiha intolerancija na gluten može izazvati manje ili veće smetnje u organizmu, na jedan veoma podmukao način. Ona nema klasične simptome intolerancije – nadimanja, probavne smetnje, oticanje…niti tegobe koje se javljaju u samom probavnom traktu, ona pravi smetnje na dubljem nivou.

Kako dolazi do toga?

Nako što unesemo žitarice (ili proizvode od njih) molekuli glutena kroz tanko crevo dospevaju u krv, ali ga naše telo ostaju ne prepoznaje kao hranu nego strano telo i pokreće imunološki odgovor.

Što duže ostaje neotkrivena, situacija se pogoršava jer antitela koja uništavaju gluten ujedno uništavaju i prevažne crevne resice zadužene za prenos hranjivih materija iz creva u krv.

Tako se u zidovima tankog creva bukvalno prave rupe koje su nam poznate kao sindrom malapsorpcije – odnosno nemogućnosti tela da iz hrane izvlači hranjive sastojke. Znači hrana ulazi u creva – ali ne ishranjuje krv.

Posle ove faze sledi još gori scenario, baš onakav kakav se dogodio dami iz naše priče.

Vremenom kao posledica malapsorpcije u našem telu se iscrpljuju rezerve minerala i vitamina i počinje da se oseća ozbiljan nedostatak energije.

Kada god u krvi nemamo dovoljno energije koju dobijamo hranom naš organizam to nadoknađuje hormonima stresa – adrenalin i kortizol. Ovi hormoni će na trenutak dodati energiju, ali nakon njihovog delovanja, organizam postaje još osiromašeniji. Tako se posle pada imuniteta lagano ulazi u sindrome iscrpljenih i poremećenih hormona Snabdevanje energijom se svodi na veštački izazvane velike skokove a potom – velike padove.

Koji su siptomi Tihe intolerancije?

Umor, apatija, bolovi u udovima, nemoć, teško uspavljivanje i teško ustajanje iz kreveta,promenjivo raspoloženje…

Koje je rešenje?

Veoma jednostavno – da oslušnemo svoje telo i izbacimo ono protiv čega se buni.

Ostavite odgovor