21jan

INTOLERANCIJA se javlja kao posledica pada imuniteta, pojave malapsorpcije creva i intoksikacije organizma.
Sve su to posledice savremenih prehrambenih navika, prehrambene industrije i GMO -a.

Zašto dolazi do Intolerancije?

NEPRAVILNO VARENJE. Kada loše kombinujemo hranu ili jedemo teške obroke sa puno peciva, mesnih prerađevina, umaka, soseva, namaza…hrana se u ašem želucu ne usitni dovoljno nego ostaje u vidu krupnijih molekula.

Iz naših creva u procesu upijanja hranjivih materija, ti krupniji molekuli se „provuku“ i dospeju u našu krv.

Tu ih naš organizam prepoznaje kao smetnju i pokreće imunološku odbranu ili se događaju druge posledice – nadimanja, malaksalost, nervoza, pospanost, glavobolja..
.
INTOKSIKACIJA. To znači da ako nam je telo prepuno toksina naš imunitet ne može da se nosi sa svim onim što danas kupovna hrana nosi sa sobom od sredstava za prskanje do pesticida, konzervanasa, veštačkih aroma i boja. Ukoliko primetimo simptome intolerancije na paradajz ili jagode uopšte ne mora da znači da je to vezano za namirnicu – nego za sredstvo kojim se tretira.

Najbolji način odbrane je – jak imunitet.

GMO. Najviše se vidi po glutenu – to je protein koji se genetski modifikuje unutar same biljke i rukovodi njenim razvojem.

Intolerancija na gluten je sve češća jer je genetska modifikacija tog proteina sve surovija.
Postoji podatak da je do sada samo na pšenici primenjeno više od 30 000 različitih modifikacija genoma.

Šta je rešenje?

Jačati svoj imunitet, čuvati svoje hormone od stresa i nervoze, otkriti svoj način ishrane koji će prijati svakoj kapi naše krvi , koji će je hraniti a ne uzrujavati.

Intolerancija se može pobediti.

Ostavite odgovor