21jan

Glavobolja je jedan od načina našeg organizma da nam poruči da uporno radimo nešto što mu ne prija.

Pijenje lekova koji blokiraju bol isto je kao kada bismo mu zalepili flaster da ne može da nam kaže šta ga muči.

Glavobolja može da ima različite uzroke i nikada je ne treba podceniti.

Ona može da „izdiktira“ najveća žarišta našeg zdravlja i kaže nam na šta da obratimo pažnju.

AKO SE BOL JAVLJA U TEMENOM DELU I GORNJEM DELU ČELA to je obično znak da smo opteretili jetru. Drugim rečima, vreme je za detoks, ishranu sa manje masti i začina,
ograničavanje animalnih proteina na jednom dnevno, uvođenje više tečnosti i izbacivanje obroka posle 19h.

Sa druge strane, treba imati u vidu još jednu važnu stvar – jetra je direktno povezana sa osećanjima nervoze, besa, ljutnje, afektima…

Ne kaže se slučajno „boli me glava od njega“ ili „ kada pomislim koliko imam posla“..

Kada GLAVOBOLJA PRITISKA POJAS OKO OČIJU tada znamo da treba da pričuvamo pluća. Ona su jedan od nosilaca imuniteta i zato ishrana kod ovakve glavobolje treba da sadrži aroniju, limun, cveklu, đumbir, konopljin protein u prah, kurkumu, lan, sirovi badem… dakle sve ono što nam jača „odbranu“.

Sa druge strane, pluća su povezana sa osećanjima tuge, patnje, tihog nezadovoljstva koje dugo traje… Tada je i koža obično žućkasta, suva, skloni smo prehladama, virusima… Stari kinezi bi rekli da pluća „sijaju na kožu“, i istina je na njihovoj strani.
Dakle, uz ishranu koja povećava odbranu tela, treba da ojačamo i emotivne bedeme.

KADA NAS BOLI DEO OKO SLEPOOČNICA tada treba da razmislimo o mokraćnoj bešici, jajnicima, hormonima…

Tada treba pojačati tečnosti, naročito tople tečnosti, utopljavati se, jesti topla jela sa puno minerala – potaže, piree od povrća, heljde, integralnog pirinča, smanjiti začine, ubaciti laneno ulje.
Zdrav hormonski ciklus kod žene ne daje glavobolju i ne treba je prihvatiti kao deo PMS-a, nego usmeriti pažnju na hormonski disbalans.

Sa druge strane, ovi organi ukazuju i na osećaj usamljenosti, nerazumevanja, nedostatka podrške i potrebu da izbalansiramo odnose i to uglavnom one koji se tiču bližih članova porodice.
Svaki deo našeg tela je ujedno i mapa gde su na svakom delu ispisana osećanja, duševna stanja, različite faze koje smo prošli i karakterne crte koje nas odlikuju. Izgled našeg tela je izraz naših misli, inteligencije i osećanja.

Bol je jedini način našeg organizma da komunicira sa nama i ne treba da ga ućutkamo nego oslušnemo, jer ukoliko to radimo dovoljno dobro uvek će nam sam će reći – šta je njegov lek.

Ostavite odgovor