21nov

Jetra u strogo medicinskom smislu podrazumeva pomoćnu žlezdu našeg varenja u kojoj se svakodnevno odigrava na stotine različitih procesa od izlučivanja luči do detoksikacije.

Međutim, mi nismo gomila organa dve ruke, plus dve noge, plus jetra, plus bubrezi….mi smo pre svega jedna holistička celina: psiho- fizičko – energetska i svaki naš organ ima svoju „energetsku „ funkciju.

Jetra ima tendenciju da skladišti… ona čuva rezerve minerala, vitamina, i kalorije koje se oslobađaju kada su potrebne našem telu. Ali, isto tako, proizvodi žuč.

Šta to zapravo znači?

Varenje hrane je isto što i varenje životnih informacija, i jedno i drugo dolazi spolja, i jedno i drugo se potpisuje na našem želucu i crevima..Setite se reči naših starih „ Ne mogu da ga svarim“ ili „Muka mi je od mog života“ … osećali su svoje telo na dublji način.

Jetra tu dolazi u jednom završnom delu „varenja“ kada, nakon što shvatim sa čime se suočavamo, sada treba da shvatimo KAKO SE OSEĆAMO i KAKO DA IZBACIMO SVOJA OSEĆANJA.

Zato, da bi nam jetra bila zdrava, ne treba gomilati svoja osećanja, i to ne bilo koja nego LJUTNJU, BES, OSEĆAJ NEPRAVDE… Sve će joj to narušavati balans a u nama stvarati vrtloge ovih intenzivnih negativnih emocija, loših po svaki naš deo.

Osim skladištenja, jetra ima i drugu paletu funkcija – ona čisti krvi, vrši detoksikaciju, aktivira enzime…I TAKO NAM DAJE NAČIN DA SAMI SEBE ISCELJUJEMO I PROČIŠĆAVAMO.

Ono što pomaže čišćenju naših „ljutih osećanja“ jeste upravo ono što naša jetra voli:
– miran san
– uravnoteženu ishranu
– zelenu boju (priroda),
– šminku za oči bez konzervansa (zdravi smo kada smemo da „pogledamo“ u svoja osećanja)
– kiseonik u tetivama, jer istezanje isceljuje emotivne čvorove.

Glavna poruka jetre je da isteče iz nas sve što nije dobro – pogrešni ljudi, odnosi, loše navike i kompromisi koji nam štete.

Njen moto glasi – OSLOBODI svoje UNUTRAŠNJE MEHANIZME da BLAGOVREMENO ISPOLJIŠ svoje nezadovoljstvo PRE NEGO ŠTO SE NAGOMILAJU emocionalni čvorovi ljutnje, besa i agresije… i onda samo – KRENI DALJE.