05jun

Metabolizam je zapravo proces u toku kojeg se unešena hrana pretvara u energiju neophodnu za normalno funkcionisanje organizma.

Dakle, ono što pojedemo – toliko ćemo imati ili nećemo imati energije! Hrana nije pitanje ukusa i zaadovoljstva nego energije, zdravlja i lepote.

Metabolizmom možemo uspešno upravljati ukoliko znamo od čega se sastoji i na šta reaguje.

PRVA TAJNA BRZOG METABOLIZMA: KATABOLIZAM

Katabolizam predstavlja fazu u kojoj se hrana razlaže.

Katabolizam „voli“ obroke koji su dobro iskombinovani i sastojke sa puno živih enzima,kiseonika, i vlakana.

Katabolizam ćemo usporiti ukoliko unosimo bela peciva, slatkiše, masnoće, prevelike porcije, loše kombinacije, i sve to mešamo sa slatkim i gaziranim pićima.

DRUGA TAJNA BRZOG METABOLIZMA: ANABOLIZAM

Sve ono što katabolizam razloži i odvoji, u procesu anabolizma se ugrađuje u naše ćelije.

Dok biramo i jedemu hranu uvek treba da zamislimo šta ima unutra, od čega se sastoji,  jer time gradimo svoje telo, raspoloženje, zdravlje i lepotu.

Anabolizam „voli“ fizičku aktivnost, pravilno disanje, konzumiranje obroka u isto vreme (uvremenjenost), redovan san i vedro raspoloženje. „Ne voli“ unošenje namirnica na koje smo intolerantni ili alergični, sedalački i pasivan način života, nervozu, kasne obroke i neredovan san.

Katabolizam i anabolizam su tesno povezani. Važno je da obe ove metaboličke faze budu podjednako efikasne, jer kada prednjači ili zaostaje bilo koja od njih dolazi do različitih poremećaja.

Nije uzalud rečeno: ono što pojedemo danas – tako ćemo se osećati sutra , a kako se hranimo najbolje će nam reći godine života, osmeh i koža.

Ishrana nije samo način da utolimo trenutnu glad ili pričinimo sebi zadovoljstvo koje ne traje ništa duže. Ono što jedemo je ono od čega gradimo svoje telo, zdravlje, raspoloženje i lepotu. Zdravi smo koliko se zdravo hranimo. Karte su u našim rukama i izbor je samo naš, a ove male tajne nam mogu biti savršena smernica za nove prehrambene navike u Novoj godini.

Ostavite odgovor