21dec

Naš organizam je jedna savršeno sinhronizovana celina koju čini telo, psiha, emocije i energija.

Minerali i vitamini su nam potrebni ne samo kada je zima, ili korona, nego i kada smo negativni, destruktivni, usamljeni i tužni…zabrinuti, uplašeni, zaljubljeni…kada ne spavamo dovoljno, ne vežbamo ili se prehlađujemo… kada preskačemo obroke ili loše kombinujemo namirnice..

Da li onda zaista postoji „preporučena dnevna doza“ nekog vitamina ili minerala koja se odnosi na svakoga od nas?

Stres troši magnezijum i vitamin C. Kombinovanje proteina i hidrata troši kalcijum, magnezijum i fosfor.
Nizak pritisak troši D, B, C vitamine… Nesigurnost iscrpjuje gvožđe, bes remeti metabolizam masti, a manjak intimnosti ugljenih hidrata…

Dakle, da bi nam neko preporučio neki suplement trebalo bi da zaviri ne samo u krvnu sliku nego i u misli, emocije i dušu… a to jedino i najbolje može – naš organizam.

Naše telo je napravljeno tako da može da proizvede sve ono šta nam je neophodno.
Ako održavamo debelo crevo nećemo imati manjak nijednog vitamina B – jer ga sintetišu dobre bakterije u crevima. Ako ga ne održavamo, možemo piti suplemente do prekosutra -mogu se naći u krvi ali ne i apsorbovati u organizmu.
A opet, debelo crevo se održava pravilnm ishranom i nepotiskivanjem emocija.

Slična je situacija sa cinkom, gvožđem i vitaminom C – dok ne uredimo i ne ustalimo pravilnu ishranu koja neguje crevnu sluzokožu – nema apsorpcije minerala i ugradnje u naše telo.
Sa druge strane varenje hrane je isto što i varenje životnih situacija i ako smo u tome dobri nama se kroz ove minerale daje samopouzdanje (gvožđe), radost ( C), i imunitet (cink)

Poenta je uvek ista – mi smo holistička bića i kao takvi funkcionišemo. Za celu paletu minerala i vitamina potrebna je redovna i pravilna ishrana, tečnost i emocionalna stabilnost.

Nismo mi mineral plus vitamin, plus hormon plus enzim…i nikada nećemo biti.
Dokle god rešenja tražimo van sebe, sasvim sigurno gledamo u pogrešnom pravcu. Ono što će nas kad – tad dočekati smo – mi sami.