26jan

SLOBODNI RADIKALI SU U STVARI nestabilni molekuli koji da bi se stabilizovali razaraju naše ćelije i uzimaju ono šta im je potrebno.

Unosimo ih kroz nekvalitetnu ili loše pripremljenu hranu, aditive, nitrite, GMO, zračenja, duvanski dim, hemikalije, dodatke jelima, gotova jela, konzerviranu hranu i slično

Poseban izvor predstavlja stres. Kada smo u takvom stanju luče se hormoni koji koče varenje hrane, a polusvareni molekuli hrane koji dospeju u našu krv nisu ništa drugo do izvor slobodnih radikala.

KOJE  SU POSLEDICE?

Slobodni radikali mogu izazvati pad imuniteta,  hormonske poremećaje, neplodnost, ubrzati starenje nerava, mozga, celog tela i podstaći razvoj najtežih obolenja.

KAKO DA SE ODBRANIMO?

Naš organizam poseduje mehanizme samoodbrane. Međutim, njihov potencijal se troši nepravilnim načinom života i zato ga treba stalno i iznova hraniti i jačati.

HRANA KOJA POMAŽE BORBI PROTIV SLOBODNIH RADIKALA, OKSIDATIVNOG STRESA I SVIH POSLEDICA KOJE NOSE SA SOBOM SU ANTIOKSIDANTI, ENZIMI, I MASTI SREDNJEG LANCA KOJI BRANE NAŠU DNK.

Na tanjiru bi to izgledalo ovako: citrusi, aronija, borovnice, sveži kupus, šargarepa, spanać, paradajz, beli i crni luk.. potom klice žitarica, pšenična i ječmena trava, alge (naročito spirulina)… i na kraju – masnoće iz sirovog kikirikija, suncokreta i nerafiniran kokosov maslac.

Takođe, unos što više baznih, svežih namirnica jer one su negativno naelektrisane, slobodni radikali se vezuju za njih, izlaze iz organizma i ostavljaju ćelije na miru.

Kvantna medicina i akupunktura kažu da ekspanzija i loš uticaj slobodnih radikala počinje zbog upotrebe – GUMENIH ĐONOVA!

O čemu se zapravo radi?

Dok su ljudi hodali bosi ili u kožnoj obući imali su direktan kontakt sa zemljom i njenim naelektrisanjem kojim su se slobodni radikali  prirodno  neutralisali i zato nisu imali potrebe da ugrožavaju naše ćelije.

Sa pojavom gumenih đonova situacija u našem telu se bitno promenila – postali smo zatvoren sistem u koji su slobodni radikali  nastavili da prodiru….a onda i da se stabiilzuju na račun naših ćelija i zdravlja.

Bitku sa slobodnim radikalima treba da shvatimo krajnje ozbiljno jer oni prodiru čak do DNK i mogu biti direktno odgovorni za razvoj najozbiljnijih autoimunih obolenja.

Danas teško da možemo baš da hodamo bosi, ali na sadržaj tanjira i te kako možemo, i treba da utičemo.

 

Ostavite odgovor