30jan

Bol je jedan od najjasnijih načina na koje naš organizam komunicira sa nama. Pijenje analgetika isto je kao kada bismo dobronamenom sagovorniku zalepili – flaster na usta.

Ako znamo da se prilikom nekih tragedija kada čovek izgubi deo tela luči tako jak prirodni analgetik da blokira takvu bol – da li zaista mislimo da naš organizam ne može da savlada neku glavobolju ili zubobolju?

Naravno da može, samo što – ne želi, jer to je njegov način da nam skrene pažnju.

Sve u našem organizmu je povezano. Nekada smo svoje telo osećali mnogo bolje i jasnije nego danas i zato nije loše  da se s vremena na vreme podsetimo  kako izgleda  Mapa bola i šta nam koji bol poručuje.

Ako nas bole kosti – treba da proverimo bubrege

Ako nam je lice izrazito suvo, puno kapilara ili su ga napale uporne akne – treba pregledati pluća, astme, alergije..

Ako nam se po ustima stvaraju afte vreme je da obratimo pažnju na slezinu i želudac.

Ako su nam slabe tetive, drvenaste , napete ili ih lako „istegnemo“u smislu povrede treba da „zavirimo“ u stanje žučne kesice, ili jetre.

Takođe, nikada ne treba da zaboravimo da su naše telo, emocije, um i energija jedna celina i da se intenzivna osećanja projektuju u vidu – fizičkog bola.

Ne kaže se uzalud „boli me glava od njega“, „muka mi je od posla“, „srce mi skače od sreće“ ili „cepa mi se srce“, “razboleo se od brige“…

Zato kada nas nešto na telu zaboli, nije poenta da odjurimo u apoteku, nego da oslušnemo svoje telo, misli i osećanja i odgonetnemo šta nam na svakom nivou  ta bol – poručuje.

Ostavite odgovor