05jun

Još jedna lepa mlada dama sa trocifrenim brojem kilograma došla je prilično bezvoljno, čekajući da joj ispišem još jednu dijetu.

.I što se mene tiče čekaće… i čekaće… i čekaće…

ali je od mene sigurno neće dobiti… Razlog je jednostavan – NJOJ NIJE POTREBNA DIJETA (nije nikome – jer dijete ostavljaju dramatične posledice na metabolizam, zdravlje i lepotu)

NJOJ JE POTREBNO – SAMOPOŠTOVANJE.

Izgled u tome svakako ima udela, rešavaćemo mi i to… ali ne dijetom nego promenom načine ishrane, DOŽIVLJAJA same hrane i SEBE dok tu hranu konzumiramo.

Kod većine postoji jasan šablon KAKO ZALOGAJEM URNIŠEMO SOPSTVENU LIČNOST:

Sve počinje od neke dijete na nekom papiru, novinama,… i od nekog ponedeljka. Pošto su dijete generalno neizbalansirane i deficitarne, sasvim je logično da se organizam pobuni i zatraži koji zalogaj više ili neku namirnicu koje nema na čuvenom papiru.

Organizam traži – jer mu treba. Vrlo jednostavno.

Taj ZALOGAJ “VIŠE” sada postaje OKIDAČ i polako uvodi u sopstveno omalovažavanje, “ubijanje u pojam”, destrukciju,… jer “ovaj zalogaj znači da ponovo nisam uspela – neuspešna sam, slaba, bezvredna,…”.

Iz tog stanja začarani krug ima drugu fazu: “Ako sam već uzela taj jedan zalogaj sada je potpuno svejedno da li ću uzeti još pet, deset ili pedeset” … ZAŠTO? Jer “ja ovako bezvredna i ne zaslužujem da izgledam bolje! Ne zaslužujem ništa!!“

ZAMISLITE SADA DA VAM NEKO KO SE TAKO OSEĆA DOĐE PO STRUČNU POMOĆ I VI MU PREPIŠETE DIJETU?

Nijedan taj kilogram viška koji nosi ova dama, nikakve veze nema niti će ikada imati sa hranom! Hrana je bila samo MANIFESTACIJA nedovoljnog samopoštovanja, a sada je postala UZROK zbog kojeg će samopoštovanje postati još niže…

Ovaj začarani krug – to je uzrok. To lečimo.

Nijedan zalogaj ne vredi toliko da dobije status “okidača” … taman da je od zlata, rubina, ili onog kamena sa Kriptona gde je rođen Supermen. Toliki značaj poprima samo u našoj glavi. U realnosti, to je jedan običan zalogaj hrane.

Put do samopoštovanja uopšte nije lak. To je suštinska bitka koju vodimo svakoga dana…

Na nju se tek naslanjaju neke druge, svakodnevne… U borbi za svoju ličnost, integritet i lepotu treba da budemo uporni i mudri generali, ali pre svega fokusirani.

JER SAMO KADA ZNAMO PROTIV ČEGA SE BORIMO MOŽEMO IZABRATI PRAVO

ORUŽJE..

Tako se pobeđuje!

Ostavite odgovor