05jun

Ne dešava se često da odbijem pacijenta. Ovaj put jesam… Zamalo… Prelepu devojku koja se pojavila na mojim vratima drugi bi možda okarakterisali kao vitku i samouverenu.

U mojim očima bila je izuzetno nesigurna i pothranjena… I želela je da smrša još 8 kilograma… Naravno… REKLA SAM JOJ DA JE UVELA SEBE UANOREKSIJU, a ona meni da sam neznalica…

Pa ipak, nijedna se nije pomerila sa svoje stolice..

Tako smo se draga T.M. i ja upoznale i prešle put od zamalo “Doviđenja” do sadašnjeg divnog odnosa koji uspešno negujemo.

Njena priča je slična kao priče većine predivnih devojaka i žena koje boluju, kriju ili žive sa anoreksijom. Trendovi lepote im “pomažu” u tome da budu bolesne, pohvaljuju takav izgled, opravdavaju konfekcijske veličine XXXS… Ono što malo ko zna, je ogromna ranjivost, tuga i nedostatak samopouzdanja u suštinama njihovih divnih karaktera.

NE MOGU DOVOLJNO DA DOČARAM KOLIKO MALO ISTINSKOG SAMOPOUZDANJA ONE IMAJU, I ČIME SVE POKUŠAVAJU DA GA ZAMASKIRAJU.

Težnja ka savršenom izgledu način je da se skrene pažnja sa sopstvene čičnosti za koju misle da “ne vredi”… Divljenje drugih našem izgledu daje lažni osećaj vrednosti, ali njima je on preko potreban.

NE BISTE VEROVALI KOLIKO IM ZNAČI JEDNO OBIČNO “BRAVO”… JEDNA TAKO MALA REČ OTVARA SVA VRATAŠCA IZA KOJIH SU PROGUTANA OSEĆANJA BEZVREDNOSTI I NEVOLJENOSTI..

To “bravo” one su zamenile time što će sebi dati cilj da smršaju još kilogram, pa kada uspeju – zadovoljne su… jer duboko u njima taj kilogram odzvanja kao – u nečemu sam uspela, nešto sam uradila kako treba… To su male pobede za koje bi dale svoje živote.

KAKO SVE POČINJE?

Dok su nam se od dečijeg doba razvijali mali organi i tkiva, isto tako su se razvijale i naše emocije. Hrana za njih je roditeljska ljubav – ali ne ona kakvu roditelji znaju da pruže… nego ona kada RODITELJI DO SAME SUŠTINE UPOZNAJU SVOJE DETE PA MU PRUŽE BAŠ ONAKVU LJUBAV KAKVA JE NJEMU POTREBNA.

Razlika je ogromna. I ključna.

Tada i tu nastaje preduslov za anoreksiju koja u toku života, najčešće puberteta, doživi okidač i počne da hara mladim organizmom.

KAKO SE ZAVRŠAVA?

Životom bez ostvarenih potencijala, zdravih odnosa sa sobom i drugima,

akcentovanjem pogrešnih prioriteta..preranom smrću.

Ili tako što Vam T.M. posle nekoliko meseci ušeta u ordinaciju jedra i puna energije i donese ručak da ga podelimo i zajedno u njemu uživamo.

Napomena: T.M. se obratila za pomoć u ranoj, početnoj fazi ovog teškog obolenja.

Lečenje poodmakle bolesti je teže, duže i daleko zahtevnije.

Ostavite odgovor