25nov

Ishrana u zimskim danima je zahtevnija u odnosu na bilo koje drugo godišnje doba. Pred njom je nekoliko  važnih zadataka koje treba da ispuni:  da nam podari dodatnu energiju, ojača imunitet, a sa druge strane izbalansira periode slava i praznika i sačuva dobru liniju. Zadatak nimalo nije lak, i zato je dobro pozvati u pomoć malo zimske čarolije, i to u vidu – šest savršenih zimskih namirnica.

Dodatna energija I imunitet

Naš metabolizam ne funkcioniše na isti način u letnjem i zimskom periodu, niti dobima između njih. Menja se potreba za količinom kalorija, vrstom kalorija, količinom tečnosti, vitamina, fizičkom aktivnosti.. i sve to kako bi se naš organizam što bolje prilagodio svim vremenskim uslovima.

Očuvati imunitet u zimskim danima je veći izazov nego u bilo koje drugo doba godine. Telo je izloženo dodatnim naporima da proizvede energiju i toplotu, vrebaju virusi, prehlade..oseća se nedostatak sunca i kretanja, i posledice predugih boravaka u zatvorenim prostorima.

Kada živa u termometru pokaže deset stepeni  ispod nule potrebe za dnevnim kalorijama se povećaju za 5%. I tako na svakih – 10 stepeni…Dodatne kalorije koje organizam traži zapravo se troše na održavanje temperature u našem telu bez koje bi vitalni organi ozbiljno trpeli.

Postoje namirnice koje u toku varenja oslobađaju dodatnu toplotu, podstiču cirkulaciju a ne goje i kao takve predstavljaju prvu magičnu trojku na listi naših zimskih namirnica.

1.SOČIVO

Topla porcija sočiva svakog zimskog dana daje našemorganizmu baš ono što mu je potrebno – stabilnu energiju koja traje četiri sata. Varenje ovog jela ne iscrpljuje metabolizam nego sa lakoćom pruža našem krvotoku dozu gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma, sve to uz vitamine B1 i B9.

Sočivo je kompletan obrok i odličan izvor proteina, i uz dobar recept konzumiranje ni hleba ni mesa uz njega nije potrebno, niti poželjno.

  1. HELJDA

Još jedan izvor zdravlja i intenzivne energije za hladne dane. Osim gvožđa, kalcijuma, fosfora i vitamina  B grupe , sadrži veliki procenat vlakana pa je tako i čuvar dobre linije. Sa ovom žitaricom – nema zime.

  1. SLATKI KROMPIR

Hrana sa kojom unosimo čiste zrake sunca u svoje telo jer sadrži obilje beta-karotena. Osim toga, jača krv obiljem gvožđa i čisti je antioksidansima. Filuje nas vitaminima A,C, E i pomaže sintezi b12.

Kako sačuvati liniju u zimskim danima

Sastavni deo zimskog kalendara su slave i praznici tj. više kalorija manje kretanja I veći konfekcijski brojevi. Nije lako odoleti izazovima I držati apetit pod kontrolom I zato je dobro u pomoć pozvati naredne tri super-zimske-namirnice sa našeg spiska. One doprinose očuvanju dobre linije tako što ubrzavaju metabolizam, regulišu probavu, deluju kao antioksidansi I sagorevači masti.

  1. ĐUMBIR

Porcija ovog začina na dan menja učinak jednog treninga. To ne znači da će nam pomoći da zategnemo ili nabildujemo mišiće nego da će osloboditi naše telo od viška mlečne kiseline. To je zapravo nakupljeni  stres u našim mišićima koji se oslobađa vežbanjem a eto sada znamo i – đumbirom.

Đumbir je poznat i kao raspaljivač probavne vatre, sadrži više od šezdeset minerala u tragovima, dvadesetak aminokiselina, obilje enzima i koenzima.  Ima antivirusna, antibakterijska i antiparazitska svojstva. Deluje kao nervni tonik, reguliše želudačnu kiselinu, i doprinosi formiranju dragocenog B12.

  1. NAR

Njegova zrna kao da ne izgledaju slučajno tako jer su zapravo idealna hrana za naša bela i crvena krvna zrnca. U hladnim zimskim danima nar je tu da nam jača krv, čisti creva, čuva nadbubrežne žlezde. Sadrži gvožđe, kalijum, mangan, hrom kao i vitamine C, E , A i B5.

Njegova vlakna na unutrašnjost naših creva deluju poput grube četke I čiste ostatke hrane koji bi već do sutradan našle mesto među masnim naslagama.

  1. LJUTA PAPRIČICA

Spada u najjače pokretače naše krvi.  Ukoliko naš obrok obogatimo šmekom ovog povrća , svi hranjivi sastojci koje smo uneli brže ulaze u naše vene, hrane nas i energizuju. Tako podstaknut metabolizam uvek će se lakše izboriti sa viškom kalorija, a masnoće će biti evakuisane pre nego što se razgrade u organizmu I “zalepe” tamo gde ih ne želimo.

Bilo da je konzumiramo svežu, suvu ili kao začin, deluje kao saveznik imuniteta, antiseptik, istrebljivač bakterija i virusa. I Iako ljuta, zapravo je saveznik dobrog raspoloženja i jedan od najjačih afrodizijaka.

..

Borba za očuvanjem zdravlja I vitkosti nije laka, I zato je ne treba ni voditi nego se – prilagoditi. Svako godišnje doba ima saveznike koji vise sa grana ili niču uz naša stopala, I to je benefit koji bismo trebali obilato koristiti. Naš organizam to očekuje od nas.

Iako nam je ova godina poklonila relativno topao uvod u zimske dane, ne treba se suviše opustiti. Hladnoća, virusi, ogate trpeze svakako će stići, a kada se to dogodi , uz pomoć ove čudesne šestorke – bićemo spremni.

Ostavite odgovor