05jun

Sastavni deo zimskog kalendara su slave i praznici – više kalorija manje kretanja I veći konfekcijski brojevi.

Nije lako odoleti izazovima I držati apetit pod kontrolom I zato je dobro u pomoć pozvati naredne TRI SUPER-ZIMSKE-NAMIRNICE.

One doprinose očuvanju dobre linije tako što ubrzavaju metabolizam, regulišu probavu, deluju kao antioksidansi I sagorevači masti.

1. ĐUMBIR

Porcija ovog začina na dan menja učinak jednog treninga. To ne znači da će nam pomoći da zategnemo ili nabildujemo mišiće nego da će osloboditi naše telo od viška mlečne kiseline. To je zapravo nakupljeni stres u našim mišićima koji se oslobađa vežbanjem a eto sada znamo i – đumbirom.

Đumbir je poznat i kao raspaljivač probavne vatre, sadrži više od šezdeset minerala u tragovima, dvadesetak aminokiselina, obilje enzima i koenzima. Ima antivirusna, antibakterijska i antiparazitska svojstva. Deluje kao nervni tonik, reguliše želudačnu kiselinu, i doprinosi formiranju dragocenog B12.

2. NAR

Njegova zrna kao da ne izgledaju slučajno tako jer su zapravo idealna hrana za naša bela i crvena krvna zrnca. U hladnim zimskim danima nar je tu da nam jača krv, čisti creva , čuva nadbubrežne žlezde. Sadrži gvožđe, kalijum, mangan, hrom kao i vitamine C, E , A i B5. Njegova vlakna na unutrašnjost naših creva deluju poput grube četke I čiste ostatke hrane koji bi već do sutradan našle mesto među masnim naslagama.

3. LJUTA PAPRIČICA

Spada u najjače pokretače naše krvi. Ukoliko naš obrok obogatimo njenom aromom svi hranjivi sastojci koje smo uneli brže ulaze u naše vene, hrane nas i energizuju. Tako će se metabolizam lakše izboriti sa viškom kalorija, a masnoće će biti evakuisane pre nego što se razgrade u organizmu I “zalepe” tamo gde ih ne želimo.

Bilo da je konzumiramo svežu, suvu ili kao začin, deluje kao saveznik imuniteta, antiseptik, istrebljivač bakterija i virusa. I Iako ljuta, zapravo je saveznik dobrog raspoloženja i jedan od najjačih afrodizijaka…

Borba za očuvanje zdravlja I vitkosti nije laka, I zato je ne treba ni voditi nego se – prilagoditi. Svako godišnje doba ima saveznike i to je benefit koji bismo trebali obilato koristiti. Naš organizam to očekuje od nas.

Iako nam je ova godina poklonila relativno topao uvod u zimske dane, ne treba se suviše

opustiti. Hladnoća, virusi, bogate trpeze svakako će stići, a kada se to dogodi , uz pomoć ove čudesne trojke – bićemo spremni.

Ostavite odgovor