23okt

Niz ceo naš probavni trakt raspoređena su tri energetska centra – mesta gde se luče određeni hormoni koji utiču na neki proces varenja i određene organe.
TO ZNAČI DA SVOJIM EMOCIJAMA, PREKO OVIH TAČAKA, DIREKTNO UTIČEMO NA KVALITET NAŠEG VARENJA.
Možda najbitnija je srednja, druga tačka, koja se nalazi ispod pupka. Zadužena je za pretvaranje hrane u energiju, izbacivanje svega suvišnog iz tela, i – reguliše šećer.
Emocije koje utiču na ovaj deo varenja imaju korenje u samom odrastanju, u porodičnim odnosima, osećaju krivice, servilnosti, odnosu prema konfliktima, strahovima, ali i „da li smo dovoljno dobri da bi bili voljeni“.
Ovo je dakle mesto jedne osnovne emocionalne ravnoteže, a šećer u telu je uvek bitan pokazatelj toga. NAJČEŠĆA HRANA SA KOJOM ĆE SE PRETERIVATI AKO NAM JE OVDE DISBALANS, SU PECIVA, SLATKIŠI I MLEČNI PROIZVODI. KOLIČINE OBROKA TAKOĐE ĆE BITI ILI PREVELIKE ILI PREMALE.

Najčešće tegobe su oticanje stomaka, nadutost, neredovna stolica, štucanje, nemogućnost da osetimo šta nam prija od hrane a šta ne (nekada smeta sve, nekada ništa)…dakle jedan diskomfor koji traje,samo intenzitet varira.
Ovaj deo probave simbolizuje i naše veštine da otpuštamo pogrešne ljude iz života i zatvaramo loše faze, ali i da stvaramo novu životnu energiju. Jedna klackalica između šta reći, šta prećutati, naših granica i tuđih zahteva, želja za dopadanjem… eto to ovde „varimo“.
Tu se balansira naš integritet u odnosu na spoljni svet i nas same I ZATO HRONIČNE PROBAVNE TEGOBE U PREDELU OKO PUPKA NE TREBA PODCENITI, TREBA IH POSMATRATI DUBLJE I REŠAVATI MUDRO.
Baš na ovom mestu su spakovane velike istine o nama, a naše telo je kao i uvek – njihovo verno ogledalo. VARENJE JE UVEK PRIČA O NAMA, I REŠAVA SE IZNUTRA.
Najbolji recept za metabolizam je stabilnost, za sreću – unutrašnji mir, a pre i posle svega uvek treba da budemo dovoljno hrabri da gledamo u svoje istine, jer samo tako možemo da ih – menjamo.