05jun

Apsolutno DA! Svaka vrsta stresa sa kojom se suočavamo bilo da je trenutan, privremen, hroničan…remeti rad našeg metabolizma i pogoduje taloženju kilograma.

„Krivi“ su zapravo hormoni i evo kako sve počinje:

Prvo reaguje hipofiza (hormon ACTH), a on dalje stimuliše nadbubrežne žlezde. One luče ADRENALIN I KORTIZOL – dva izuzetno intenzivna hormona koji ubrzavaju rad nervnog sistema, izazivaju nagli porast instant energije, izoštravaju čula, reakcije, i celo telo spremaju na ekstremne reakcije (poznate i kao „reakcije bori se ili beži“).

PA ŠTA JE SA METABOLIZMOM?

DOKLE GOD SU HORMONI STRESA AKTIVNI, ENZIMI KOJI VRŠE VARENJE HRANE I CELOKUPAN PROBAVNI SISTEM NE FUNKCIONIŠU NA ZDRAV I NORMALAN NAČIN.

Jednostavno, organizmu je uvek prioritet da sanira stres, a ne da kvalitetno svari obrok.

Rezultat je takav da se hrana usporeno i nedovoljno razlaže u crevima, probava usporava..To je ono kada imamo osećaj da nam se „lepi“ sve što pojedemo – i nismo daleko od istine.

Takođe, stresni hormoni ispijaju rezerve minerala i vitamina u našem telu.

BAŠ ZATO UKOLIKO SMO ČESTO POD STRESOM IMAMO ONAJ OSEĆAJ UMORA I STALNE POTREBE ZA VEŠTAČKIM „PODIZAČIMA“ ENERGIJE KAO ŠTO SU KAFA, SLATKIŠI, ENERGETSKI NAPICI I NAŽALOST RAZNI SUPLEMENTI..

Upravo ovako se upada u začarani krug gde naše telo troši dragocene hranjive rezerve, a nije u stanju da ih nadoknadi kvalitetnim varenjem.

Na sve to još posežemo za krajnje nezdravim namirnicama koje nam daju tu kratku porciju lažne energije a naplaćuju toksinima i slobodnim radikalima koji preplavljuju naše telo.

Našoj silueti vrlo brzo možemo reći zbogom, a potom se lagano možemo oprostiti i od imuniteta, vitalnosti, plodnosti, zdravlja…

PA, ŠTA JE REŠENJE?

Ukoliko još uvek nismo pronašli antistres metode po svojoj meri, ono što svako od nas može jeste da se potrudi da u toku jela ima pozitivne i vedre misli ili teme za razgovor..

da se okruži muzikom i ljudima koji mu prijaju.. da umiri misli i emocije.

I tek tako, sa tim malim izmenama možemo izvući najbolje iz metabolizma i hrane koju unosimo.

Jedan od lakših i lepših načina da se poradi na vitkoj liniji..Zar ne  🙂 🙂

 

FOTO: DD Studio by Dragana

ŠMINKA: Nataša Velimirović

STYLING: H&M

JASTUK: Zara Home

Ostavite odgovor