21jan

Pred naletom sve rasprostranjenije gojaznosti OBROK SALATE su postale pravi trend. Zvuče zdravo, zvuče kao obrok, obećavaju da za svoju liniju i zdravlje radimo nešto dobro.

Međutim, nije svaka salata – obrok, čak i ako tako piše u nekom meniju ili deklaraciji.
Porcija puna svežeg povrća sa prstohvatom piletine ili tunjevine – NIJE OBROK i NIJE dobar izbor da nahranimo organizam. Naprotiv, ovo je siguran način da do kraja dana napravimo niz nutricionističkih grešaka.
PRVO, u ovoj porciji nema dovoljno kalorija pa ćemo ih dopuniti pecivom, ili kasnije slatkišima. Čest izbor biće i neki potaži puni brašna, gustina I mleka koji se neretko služe uz ovakav “obrok”… I dok našem telu obezbeđuju celulit I probavne smetnje, vrlo uverljivo ubeđuju naš želudac da je pun nečega, a u tome osim praznih kalorija – nema ništa.
DRUGO, vrlo brzo ćemo ponovo biti gladni. Iako i dalje varimo hranu, iz nje ne dobijamo energiju pa nam ponovo stiže signal da smo gladni. Onda jedemo ponovo, ili se nalivamo kafama da „premostimo“ do narednog obroka.
TREĆE, svaki put kada obrok ne pruži energiju to će uraditi hormoni: hipofiza luči ACTH odatle dalje nadbubrežne žlezde, a iz njih hormone stresa Adrenalin i Kortizol.
Oni na silu podižu energiju, međutim – iscrpljuju sve zalihe minerala. Energija treba da dolazi iz hrane, a ne iz “stresa organizma”.
Šta treba da sadrži OBROK SALATA da bi zaista bila OBROK?
2/3 minerala, vitamina i vlakana iz povrća + 1/3 proteina ( 0d 70 gr za žene, od 150 za muškarce a ukoliko su biljni proteini onda duplo više) + 2-3 kašike biljnih masnoća (maslinovo, laneno ili susamovo ulje).
.
Koncept obrok salata je izmišljen za potrebe brzogživota. Ipak, tih 15 minuta koje čekamo u redu možemo zameniti pravljenjem ovakvog obroka kod kuće.
Razlika je u tome što ako ga pravimo sami, taj obrok će za razliku od kupovnog imati sve što treba da ima, osim jedne stvari – nerealno visoku cenu.

Ostavite odgovor